هدف از تدوین مجموعه پنج جلدی بیمارستان سازی چیست؟
در مباحث بیمارستان سازی ده ها دیدگاه بایستی با هم منطبق شود تا در خروجی آن ، یک استاندارد جامع و ماندگار و قابل اجرای بیمارستانی حاصل شود . بعضی از مواقع نکات مهمی از مباحث معماری ، تاسیساتی ، پرستاری ، اقتصاد درمان ، جامعه شناسی یا ... وجود دارد که اگر چه جامعیت لازم برای تدوین استاندارد را ندارد ، ولیکن عدم رعایت آن هم موجب ایراد خسارت و نقص در کارها خواهد شد . ضمن آن که اصولا تعداد مواردی که تمامی دیدگاه های بیمارستان سازی و بیمارستان داری را در بر داشته باشد بسیار کمتر از انبوه نکات مهم و کلیدی دیگری است که نه در قالب استاندارد ابلاغی گنجانده شده و نه قابل چشم پوشی میباشند.
******شرکت ساختمانی بتن دوکوهه*******
مجموعه پنج جلدی بیمارستان سازی
دانلود کنید لینک دانلود
هدف نگارنده بعد از حدود ده سال تلاش در کارگروه های تدوین دستورالعمل ها و استانداردهای بیمارستانی و بیمارستان سازی جاری در بخش های مختلف کشور ، ارائه ی همان انبوه نکات و موارد مهم و کلیدی است که اگر چه در قالب استانداردهای ابلاغی مصوب نشده اند ولی قابل چشم پوشی نیز نمی باشد . این موضوع وقتی مهم تر است که بدانیم مثلا در استانداردهای ارزشیابی بیمارستان های کشور ، نمی توان سهم مباحث ساختمانی را در کل مباحث 28 گانه آن کتاب حجیم ، بیش از این که هست تدوین نمود . بنابر این بسیاری از مطالب مهم و اثرگذار در مقوله بیمارستان سازی و نگهداشت بیمارستان ها ، از منظر عموم ، همچنان پنهان باقی مانده است .
مطالب این مجموعه 5 جلدی ، حاصل 22 سال فیش برداری از نکات مهم فضاهای درمانی است که قسمتی از آنها در طول ده سال کار تدوین انواع استانداردهای بیمارستانی ، مورد استفاده قرار گرفته و مابقی نیز از هفت سال پیش تا کنون با دسته بندی موضوعی و ویرایش و به روز رسانی ، به شرح متن این پنج جلد کتاب تقدیم می گردد .
به اعتقاد نگارنده ، از آنجائیکه مخاطبین این کتاب دارای تخصص و بینش لازم و کافی در حوزه تخصصی مهندسی یا پزشکی خواهند بود ، بنابراین در توضیح هر مطلبی اولا : سعی شده تا حداکثر به یک پاراگراف بسنده شود تا هم به هر موضوع به طور خاص اشاره شده باشد و هم از زیاده گویی پرهیز گردد . ثانیآ : اگر چه دست اندرکاران نشر کتاب بارها بر اضافه کردن مطالب در این کتاب و پرهیز از خلاصه گویی بیش از حد ، ما را ترغیب نموده اند ، لیکن سلیقه و نظر نگارنده ، در این کتاب ، هر چه خلاصه تر کردن و پرهیز از مطالب تکراری بوده و با سعی و کوشش فراوان ، هر نوع مطلبی که در قالب آئیننامه یا کتاب یا استاندارد ، در سطح کشور وجود داشته و انتشار یافته است ، از متن پیش نویس این کتاب حذف کرده ایم.
همچنین به نظر نگارنده با کدگذاری مطالب به دلایل زیر ، گروه های مختلف مخاطب این مجموعه ، بهتر و راحت تر مطالب را آدرس دهی و بکارگیری خواهند نمود.
مزیت های کدگذاری مطالب برای طراحان بیمارستانی :
** از آن جایی که رفرانس و زبان هر یک از مطالب کتاب از دیدگاهی خاص ( فنی – طبی – مدیریتی ) مطرح شده است ، می توان استنادات مربوط به هر نکته ای را بطور مشخص و مستقل ، تحلیل و جداگانه ارزیابی نمود . همچنین در تحلیل های طراحی به آن وزن دهی مناسب را داد .
** با توجه به کدگذاری شدن مطالب ، قابلیت آدرس دهی مناسب برای هر نکته خاص در طراحی ها وجود دارد . این موضوع ناظر و مجری را از سردرگمی رهایی داده و طراح به راحتی هر نوع از تاکیدات خود را ، با آدرس مشخص اعلام خواهد نمود.
** طراحان می توانند ضمن چک کردن آیتم به آیتم هر بخش بیمارستانی ، جلوی هر گونه فراموش کاری یا فداشدن نکته ای در سایه نکته دیگر را گرفته و برای هر آیتم ، راهکار مورد نیاز آن آیتم را در مجموعه تفکرات خود ، مد نظر داشته باشند .
مزیت های کدگذاری مطالب برای مجریان احداث بیمارستان :
** مطالب کدگذاری شده کتاب ، می تواند به عنوان یک چک لیست ، نوت بوک و یا هد بوک ، برای جزئیات نقشه های ابلاغی و تطابق آن نقشه ها با نظرات تخصصی مهندسان ، پزشکان و کارفرمایان عمل نماید .
** نوع و نحوه اجرا و امکان اجرای هر یک از آیتم ها به صورت مستقل و در نهایت به صورت درصدی از کل ، قابل اندازه گیری خواهد بود .
** از آن جایی که مشخصات هر آیتم برای بیمارستان سازان مشخص و مدون گردیده است ، مجریان بیمارستان سازی می توانند هر آیتم را به عنوان مبنای مباحثات برای رسیدن به یک هدف مشترک با مدیران بیمارستانی ، مورد بررسی قرار داده و در مرحله اجرا مشکلات کمتری داشته باشند .
** با روش کدگذاری مطالب بخصوص در فصول مربوط به احداث بیمارستان ، هر نکته ای به صورت مستقل قابل بحث و انتخاب بوده و مثلا در نازک کاری ها و یا تاسیسات ، با تجمیع دلایل این کتاب و نظرات مهندسین و مدیران درمانی ، اجماع بهتر و علمی تر و روشن تری حادث شده و موضوعات راحت تر قابل تصمیم گیری خواهند بود .
مزیت های کدگذاری مطالب کتاب برای متولیان ارزشیابی بیمارستانی :
** در حالی که کل مباحث ساختمانی بیمارستان ها در برنامه ارزشیابی بیمارستانی ، به زحمت به 50 آیتم فنی می رسد ، در عمل ارزشیابان با صدها آیتم ساختمانی و تاسیساتی متفاوت برخورد می نمایند که بایستی ارزیابی شوند ولی کمبود ذکر آن ها در متون برنامه ارزشیابی کاملا محسوس و جدی است .
** با روش کدگذاری در این مجموعه 5 جلدی ، در عمل ده ها برابر وضعیت فعلی آیتم های مستقل و قابل اندازه گیری پیش روی ارزشیابان بیمارستان ها قرار می گیرد که با وزن دهی مناسب و نسبی در هر منطقه و دانشگاه (به فراخور توسعه منطقه ) ارزشیابی هر بیمارستان نسبت به بیمارستان دیگر واقعی تر و عمیق تر خواهد بود .
** روش کد کذاری در انبوه مطالب این کتاب ، موجب امتیاز بندی جزیی تر و عمیق تر و تخصصی تر بین دو بیمارستان نسبت به هم خواهد بود .
** همچنین اگر برنامه ارزشیابی بیمارستانها را فرصتی برای آموزش پرسنل بیمارستان هم بدانیم ، روش کدگذاری مطالب این کتاب موجب مشخص کردن و یادآوری آموزشی هر نکته ای از طرف شخص ارزشیاب ، به کارکنان بیمارستان خواهد بود
مزیت های کدگذاری مطالب کتاب برای تدریس بیمارستان سازی :
** بالاترین هدف نگارنده از تالیف و تدوین این کتاب استفاده از آن بعنوان متن رسمی تدریس بیمارستانسازی بعنوان یک رشتهء چند وجهی برای انواع فارغ التحصیلان کارشناسی به بالا در تخصصهای مهندسی و پزشکی و مدیریتی بوده است.
** متاسفانه هنوز فرهنگ جامع و کاملی از آیتم های مختلف مد نظر بیمارستان داران و بیمارستان سازان وجود ندارد . این مهم ، هم به دلیل عدم وجود محل خاصی برای تدریس بیمارستان سازی در کشور و هم به دلیل سنگینی مطالب و چند منظوره بودن مفاهیم بیمارستان سازی است .
اغلب مفاد آموزشی سفارشی مراکز و ارگان ها هم تلفیقی از چند مفهوم غیرمتجانس در کنار هم است که ضمن آن که صفر تا صد موضوع را ندارد ، مشخص نیست که کدام موضوع لازم و کدام یک ملزوم است . از همه مهم تر مشخص نیست که چه میزان از آن و در چه بازه زمانی قابل اجرا خواهد شد ( همانند کتاب های جدید منابع فیزیکی وزارت بهداشت) و در آخر این که معلوم نیست که هر نکته آن ، از کجا سرچشمه گرفته و به کجا ختم خواهد شد و همچنین آیا مورد بررسی رشته های دیگر هم قرار گرفته است یا خیر .
** مجموعه 5 جلدی بیمارستان سازی سعی کرده است از لحظه شروع تفکر طراحی تا مراحل احداث ، تعمیر و نگهداری ، توسعه و در نهایت ارتقای فیزیکی بیمارستان ها را در کنار هم ارائه نماید .آن هم به صورت نکته به نکته ، با آدرس و کدگذاری و نه به صورت انشای یک متن کلی! !
** تفکیک و کد کذاری مطالب بیمارستانسازی ، برای مباحث آموزشی ، با ایجاد امکان بحث علمی برسر هریک از آیتم ها به صورت مستقل یا موضوعی یا رشته ای ، موجب گردیده تا مدرسان و هنرجویان بتوانند بر سر هر موضوع ، مباحثات و مجادلات علمی خود را داشته باشند.
** همچنین تفکیک مباحث این کتاب ، در زمانبندی کلاسها ، دسته بندی و تعیین پیش نیاز های دروس ، طراحی سوالها ، بارم بندی و ارزش گذاری هر نکته ، و آخرالامر تعیین لیست عناوین پایان نامه های فارغ التحصیلان و.... میتواند چراغ راه باشد.
** تفکیک مفاد ( طراحی – احداث – نگهداری – توسعه – ارتقا ) موجب ایجاد ذهنیت استقلال هر مطلب از ابتدا در ذهن هنر جویان بوده و ضمن القای به هم پیوستگی تمام مطالب 5 گانه برای مخاطبین ، میتواند مراحل پیشرفت و تسلط ایشان بر هر یک از موضوعات یا کل آنها را نیز کد بندی و هدف دار نماید.
و خلاصه آنکه :
بیمارستانسازی بدون شناخت مفاهیم بیمارستانداری یک خطای بزرگ و در مواقعی جبران ناپذیر خواهد بود که اثرات آن همواره یک بیمارستان را درگیر خواهد نمود . همچنین به موازات آن ، بیمارستانداری هم ، بدون آگاهی از مفاهیم و اصول بیمارستانسازی ، مشکل ساز و محکوم به شکست خواهد بود. به همین دلیل است که اگر در مرجعی بتوان ترکیب علوم مورد نیاز بیمارستانداری و بیمارستانسازی را در قالب تفکرات یک معمار و یک پزشک و یک مدیر بیمارستانی ، گرد هم آورد و مسائل آکادمیک و مشکلات اجرایی هر یک را در عمل به شکلی بین رشته ای و البته مصداقی مورد توجه قرار داد ، احتمالا بهترین نتایج را برای مجموعه بیمارستانداری و بیمارستانسازی ، به بار خواهد آورد . و این همان نقطه قوت این کتاب است که موارد و مصادیق انتخابی در آن حداقل از سه دیدگاه بین رشته ای مورد بررسی و توجه قرار گرفته و در یک کلام ، تنها کتاب بین رشته ای و مسئله محور موجود در مقوله بیمارستانسازی و بیمارستانداری حال حاضر کشور میباشد .